вівторок, 16 грудня 2014 р.

                                 Раду Поклітару


Раду Поклітару - один з найбільш талановитих балетмейстерів і хореографів всієї Європи. Багато телеглядачів каналу СТБ дізналися і полюбили його за креативні, жалісливі, сучасні та неповторні постановки для учасників проекту «Танцюють всі!».
Відомий хореограф і балетмейстер народився 22 березня 1972 в Кишиневі, в сім'ї солістів балету Молдавського академічного театру опери та балету. Як кажуть, танцювати почав ще «з пелюшок». Вже у віці 4,5 років займався класичним танцем у студії при кишинівському Палаці піонерів.
У 1983-1991 рр. повністю присвячує себе навчанню: Московське академічне хореографічне училище, Одеська балетна школа, Кишинівське музичне училище ім. Штефана Няги, Пермське державне хореографічне училище.
Після закінчення училища танцівника з яскраво вираженим характерним акторським даруванням не змогли не помітити. І в 1991 році він вступає на роботу в Большой театр опери та балету Білорусі.
У 1994 році вступає в Білоруську академію музики на створене відділення хореографії, де в 1996 році відбувся його балетмейстерський дебют - прем'єра мініатюри «Точка перетину».
У 2000-2001 рр. працював головним балетмейстером Молдавської національної опери, але був змушений піти з посади.
У період з 2001 по 2006 рік на сценах України, Білорусі, Латвії, Росії їм були створені балети, які закріпили за Раду Поклітару славу одного з головних провідників сучасного танцю і прогресивної балетної режисури на пострадянському просторі. А самим знаковим у долі хореографа стало створення у творчому тандемі з відомим англійським режисером Декланом Доннелланом вистави «Ромео і Джульєтта» у Великому театрі Росії (2003). Ця постановка викликала величезний резонанс публіки.
Його спектаклі були показані на міжнародних музичних фестивалях і гастролях у Великобританії, Франції, США та Голландії.
А в 2011 році володар численних нагород і премій прийняв пропозицію телеканалу СТБ і став одним з членів журі танцювального шоу «Танці з зірками».
З 2012 року - суддя п'ятого сезону танцювального шоу «Танцюють всі!».


Немає коментарів:

Дописати коментар